Jaka ryba na święta? Pochodząca ze zrównoważonych połowów!

Około 30% światowych zasobów ryb jest przełowionych, a aż 60% poławianych na najwyższym możliwym poziomie. Problem jest na tyle poważny, że bez podjęcia odpowiednich działań za 40 lat poławiane ryby mogą zniknąć z mórz i oceanów świata, a tym samym ze sklepów i naszych stołów.  Kto może to zmienić i jak? Dużą rolę odgrywają codzienne wybory konsumentów ryb i owoców morza podczas zakupów.  WWF podpowiada co zrobić by nasz wybór produktów rybnych nie wpływał negatywnie na środowisko i różnorodność biologiczną mórz i oceanów.

Zbliżają się święta, czas kiedy na wielu polskich stołach zagoszczą ryby. Polak średnio spożywa ok. 12 kg ryb w ciągu roku. Ważne jest by pamiętać, że ryby morskie, które są dostępne w polskich sklepach, mogą być złowione w różny sposób: np. mniej lub bardziej szkodliwy dla przetrwania poławianego gatunku i ekosystemu morskiego. Dlatego tak ważne jest abyśmy dokonywali zakupów produktów rybnych odpowiedzialnie, z uwzględnieniem kondycji danej populacji, jej pochodzenia i rodzaju zastosowanych przy połowie narzędzi. Aby to zadanie ułatwić organizacja WWF stworzyła Poradnik konsumenta Jaka ryba na obiad? - przewodnik po 50-ciu gatunkach ryb i owoców morza, który w prosty sposób doradza które z nich wybrać aby zapewnić zasobne w ryby, zdrowe morza i oceany dla przyszłych pokoleń.

Stadom ryb i innych organizmów morskich wymienionym w poradniku przydzielone zostało 1 z 3 świateł: zielone, żółte lub czerwone, w zależności od przynależności do gatunku, obszaru połowowego oraz zastosowanych narzędzi połowowych. Czerwone światło oznacza zdecydowane NIE KUPUJ! i dotyczy gatunków zagrożonych wyginięciem (np. węgorza) lub ryb pochodzących z nadmiernie eksploatowanych stad albo pozyskanych metodami połowowymi szkodliwymi dla ekosystemu morskiego. Przykładem takich metod jest trałowanie denne, które niszczy cenne siedliska przydenne o wysokiej różnorodności biologicznej. Z kolei ryby i owoce morza, które otrzymały od WWF zielone światło pochodzą z bezpiecznych, zrównoważonych połowów, niezagrażających przetrwaniu populacji oraz z połowów o niskim destrukcyjnym wpływie na ekosystemy morskie. Są one najlepszym wyborem pod względem środowiskowym.  Ryb opatrzonych żółtym światłem najlepiej unikać i sięgać po nie tylko wtedy kiedy produkty z zielonej listy nie są dostępne. 

Bardzo pomocne w decyzji o wyborze ryb na nasze talerze są również tzw. eko-znaki. Warto pamiętać, że produkty rybne i owoce morza, które posiadają Certyfikat Zrównoważonego Rybołówstwa (MSC) lub Certyfikat Odpowiedzialnej Hodowli (ASC) to wybór przyjazny środowisku naturalnemu. Wszystkie ryby i owoce morza z tymi certyfikatami mają w poradniku WWF zielone światło.

Zachęcamy do korzystania z poradnika konsumenta „Jaka ryba na obiad?” podczas codziennych oraz świątecznych zakupów. W tym roku WWF zwraca szczególną uwagę na konieczność wprowadzenia skuteczniejszej ochrony węgorza europejskiego na poziomie Unii Europejskiej. Komisja Europejska zaproponowała wprowadzenie zakazu połowu dorosłych węgorzy w akwenach morskich na całym unijnym obszarze. Ministrowie ds. rybołówstwa UE będą dyskutować na temat tej propozycji już podczas Rady Ministrów ds. Rolnictwa i Rybołówstwa, która odbędzie się 11-go
i 12-go grudnia. –
mówi Justyna Zajchowska, Specjalistka ds. Zrównoważonego Rybołówstwa WWF - Węgorz europejski jest gatunkiem krytycznie zagrożonym wyginięciem i w poradniku WWF ma czerwone światło, bez względu na to gdzie i jakimi metodami został złowiony.

Powiedz NIE węgorzom na talerzu! Zachęcamy do obejrzenia krótkiej animacji: goo.gl/9fWutD


Planując domowy posiłek, wybierając się na zakupy lub do restauracji, warto mieć przy sobie
poradnik WWF Jaka ryba na obiad?. Dzięki niemu wiadomo, które ryby można śmiało kupować, a których ze względu np. na nadmierne połowy lub destrukcyjny wpływ połowów na środowisko, należy unikać. Popyt stymuluje podaż. To nasze wybory kształtują rynek, wybierajmy więc mądrze, z poszanowaniem dla środowiska naturalnego.

Zapraszamy Państwa 8 grudnia 2017 do Hali Koszyki, przy ulicy Koszykowej 63 na wystawę zdjęć poświęconą ochronie zasobów ryb i ekosystemów morskich oraz promocję poradnika konsumenta Jaka ryba na obiad?

W  godzinach 10:00-14:00 istnieje możliwość przeprowadzenia wywiadu i spotkania z Justyną Zajchowską, specjalistką WWF Polska ds. zrównoważonego rybołówstwa. W atmosferze świątecznego jarmarku porozmawiamy o potrzebie ochrony morskich ekosystemów i świadomym podejmowaniu wyborów konsumenckich dotyczących ryb i owoców morza.

Proszę o potwierdzenie uczestnictwa w spotkaniu.

Więcej informacji oraz poradnik konsumenta dostępny na stronie: http://ryby.wwf.pl

  • Justyna Zajchowska
  • Specjalista ds. zrównoważonego rybołówstwa
  • jzajchowska@wwf.pl
  • 600 374 436
  • Fundacja WWF Polska