MAGICZNA AZJA W ZOO i NIESPODZIANKA DLA DZIECI LUBIĄCYCH TYGRYSY

W warszawskim ZOO można podziwiać wystawę unikalnych, kolorowych zdjęć; ludzi i zwierząt,
a także niezwykłe krajobrazy, rozciągające się
wzdłuż granicy Mjanmy i Tajlandii. Obszar Dawna Tenasserim jest jednym z niewielu na świecie, gdzie żyją tygrysy malajskie i słonie azjatyckie. Dla pierwszych pięćdziesięciorga dzieci, które w niedzielę 13 października po godzinie 10 znajdą wystawę (naprzeciwko wybiegu pampasowca grzywistego) oraz przyniosą kolorowe rysunki tygrysa w jego środowisku naturalnym, czekają bardzo atrakcyjne nagrody. Ekspozycję będzie można podziwiać do końca października.

Na naszej wspólnej Planecie w ciągu ostatnich 50 lat liczebność populacji kręgowców zmniejszyła się o 60%. Aktualnie na wolności żyje mniej niż 4 000 tygrysów. To zaledwie 4% populacji, która dawniej zamieszkiwała Ziemię. Utrata i fragmentacja siedlisk oraz kłusownictwo w największym stopniu zagrażają ich przetrwaniu w środowisku naturalnym. Fundacja WWF Polska wspiera ochronę słoni i tygrysów w Dawna Tenasserim. Bez aktywnych działań na rzecz ochrony tygrysów
w ciągu zaledwie kilkunastu lat może dojść do wyginięcia niektórych populacji tych pięknych dzikich kotów (np. na Półwyspie Malajskim). Dlatego Fundacja WWF Polska finansuje m.in.: monitorowanie obszarów, na których żyją tygrysy, wspiera pracowników terenowych, którzy usuwają wnyki zagrażające zwierzętom oraz współfinansuje działania na rzecz likwidacji lokalnych rynków nielegalnego handlu zagrożonymi gatunkami i produktami z nich pochodzącymi.

Dawna Tenasserim rozciąga się wzdłuż granicy Mjanmy i Tajlandii.  Ten liczący 178 896 km2 obszar, odpowiadający niemal 60% terytorium Polski, w 83% porastają dziewicze lasy, dające schronienie niezliczonym gatunkom zwierząt, w tym tygrysom azjatyckim i słoniom indyjskim. Pierwotne lasy
są również kluczowe dla tożsamości i wartości duchowych rdzennych społeczności żyjących
w Dawna Tenasserim.