Świat bez lasów deszczowych to świat bez czekolady

Gatunki

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Lasów Deszczowych. Bez nich nie moglibyśmy zacząć dnia od kawy, poprawić sobie humoru kostką czekolady, wyleczyć wielu chorób, a przede wszystkim – po prostu żyć. Choć wydają się odległe to również my – Polacy korzystamy z obfitości lasów deszczowych i mamy znaczący wpływ na ich kondycję.

Jaki wpływ mają lasy deszczowe na klimat?

Z samej Amazonii pochodzi aż 20% tlenu, którym oddychamy i słodkiej wody, którą pijemy. Lasy deszczowe pochłaniają dwutlenek węgla, stabilizują klimat i są domem dla połowy gatunków roślin i zwierząt na świecie. Jako pochłaniacze dwutlenku węgla są naszym największym sprzymierzeńcem w walce ze zmianą klimatu.

 „Nie będziemy w stanie rozwiązać kryzysu klimatycznego i kryzysu związanego z utratą różnorodności biologicznej bez priorytetowego traktowania ochrony lasów pierwotnych. Dlatego, oprócz działań na rzecz ochrony ostatnich fragmentów lasów naturalnych w Europie, takich jak Puszcza Białowieska, prowadzimy też działania zmierzające do zachowania tych odleglejszych ekosystemów takich jak Dawna Tenasserim” – mówi Tomasz Pezold Knežević, Ekspert ds. obszarów chronionych WWF Polska.  

© David Bebber  WWF-UK

Czy lasy deszczowe mają wpływ na nasze zdrowie?

Dziś w dobie pandemii szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę na regulacyjną rolę lasów deszczowych. Ich niezwykła różnorodność biologiczna zapobiega dominacji wirusów i bakterii niebezpiecznych dla ludzi. Składniki środków używanych do leczenia malarii, białaczki, jaskry i wielu innych chorób pochodzą z roślin znalezionych w Amazonii – największym lesie deszczowym na świecie.

Sięgając do lodówki, sięgasz do lasu deszczowego

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy. A czy wyobrażamy sobie dziś dzieciństwo bez czekolady? Wystarczy zajrzeć do lodówki, by zrozumieć jak wiele zawdzięczamy lasom deszczowym. Około 80% naszego jedzenia pochodzi z tych zdawałoby się odległych ekosystemów. Rośliny odkryte niegdyś w lesie deszczowym stały się podstawą naszej diety na całym świecie.  Należą do nich m.in. ryż, pomidory, ziemniaki, czarny pieprz, ananasy, kukurydza, kawa czy kakao.

Nie musimy ruszać w podróż na drugi koniec świata, by korzystać z tego, co daje nam obecność lasów deszczowych na Ziemi. Dlatego warto już dziś zacząć działać na rzecz ich ochrony, doceniając wszystko, co im zawdzięczamy. Jak to zrobić? Zachęcamy do przeczytania artykułu.

 

© naturepl.com  Jabruson  WWF




 

  • Agnieszka Muzińska
  • Specjalistka ds. komunikacji
  • amuzinska@wwf.pl
  • 785 120 510
  • WWF Polska
  • Usypiskowa 11
  • Warszawa
  • Tomasz Pezold Knezevic
  • Specjalista ds. ochrony różnorodności biologicznej
  • tpezold@wwf.pl
  • +48 785 855 910
  • WWF Polska
  • Usypiskowa 11
  • Warszawa