Konferencja prasowa online „Stop tamom. Obalamy mity"

Wszyscy

Szanowni Państwo!

Z okazji Światowego Dnia Mokradeł pragniemy zaprosić Państwa na konferencję online „Stop tamom! Obalamy mity”, która odbędzie się 4 lutego o godz. 12 na platformie Zoom.

Większość Polek i Polaków do dziś żyje w błędzie, nie mając świadomości o tym, że tamy i regulacje rzek są szkodliwe dla przyrody i ludzi. A przecież rzeki są szalenie istotną częścią naszego środowiska, która wpływa na funkcjonowanie całego naszego społeczeństwa i kraju. Bez nich nie mielibyśmy czystej wody, upraw, ryb i wielu gatunków zwierząt i roślin. Najwyższy czas stanąć oko w oko z prawdą. Podczas spotkania nasi eksperci obalą mity i opowiedzą m.in. o tym jak tamy:
- pogłębiają problem suszy
- przyczyniają się do zwiększonych emisji gazów cieplarnianych
- szkodzą lokalnym społecznościom i środowisku
- nie stanowią zabezpieczenia przed powodzią.
Porozmawiamy też o tym, jak reszta świata radzi sobie z tamami i czy w Polsce możliwa jest rozbiórka barier.

Zapraszamy na konferencję online „Stop tamom! Obalamy mity” 4 lutego o godz. 12 na platformie Zoom:  https://wwf.zoom.us/j/9430073209

Przesyłamy Państwu także film opowiadający o przełomowym projekcie WWF na Odrze, który połączył ochronę przeciwpowodziową z ochroną przyrody. Film jest pod embargo do 4 lutego. Film do pobrania: https://we.tl/t-S2Y8sglhJY

• Agnieszka Veljković
  • specjalistka ds. kontaktów z mediami